Enterprise Resource Planning – Kurumsal Kaynak Planlama anlamına gelen ERP, işletmelerin farklı operasyonları tek bir program içinde entegre etmelerini sağlayan bir yazılımdır. ERP, kurumsal kaynak planlamasına atıfta bulunan genel bir isim olsa da, SAP en iyi bilinen ERP yazılımıdır.

ERP’nin ne olduğu ile ilgili kısa bir giriş yaptık. Şimdi ERP’nin ne olduğuna detaylı bir şekilde değinelim.

ERP Nedir?

ERP (Kurumsal Kaynak Planlama); üretim, lojistik, envanter, muhasebe ve insan kaynakları operasyonlarını aynı programda birleştirmeyi sağlayan bir yazılımdır.

ERP şirketlere aşağıdaki özellikleri sunar:

  • Çalışan yönetimi
  • Satış öncesi yönetim
  • İş yükü ve kaynak yönetimi
  • Zaman ve görev yönetimi
  • Proje yönetimi
  • Gider yönetimi
  • Sözleşme yönetimi
  • Fatura yönetimi
  • Finansal raporlama

ERP sistemlerinin avantajlarından biri, süreçleri otomatikleştirerek işletmeler için zaman ve maliyet tasarrufu sağlamasıdır. Bunun nedeni, işletme içinde bir ERP’nin uygulanmasının, iş performansı ile ilgili büyük miktarda önemli bilgiyi aynı platforma getirebilmesi ve böylece projede her gün üretilen tüm verilere düzen ve tutarlılık kazandırabilmesidir.

ERP, bir kurumsal kaynak planlama sistemine, markasına veya işlevine bakılmaksızın herhangi bir sisteme atıfta bulunmak için kullanılan genel bir terim olsa da SAP, ERP denilince akla gelen en popüler yazılımlardan biridir.

ERP Bir İşletme İçin Neden Önemlidir?

ERP’nin bir işletmenin başarısı için kritik olmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden en önemlileri aşağıdaki şekildedir:

  • İyi bir ERP uygulaması, işletmelerin bordro yönetiminden satış raporlarına kadar finansal faaliyetleri daha iyi yönetmesine yardımcı olur.
  • ERP işletmenin bir bütün olarak daha net bir resmini sağlamaya yardımcı olur.
  • ERP, müşteri ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olur ve son yıllarda çok moda olan teknolojik adaptasyonda işletmelere eşlik eder.
  • Birleşik bir sistem olarak ERP, tüm alanlarda veri uyumluluğunu destekler.

ERP Yazılımının Şirketinize Sağlayacağı 10 Avantaj

Aşağıda bir ERP yazılımının şirketinize sağlayacağı en önemli avantajlardan bazılarını bulabilirsiniz:

1. Otomasyon ile zamandan tasarruf

ERP, bir işletmedeki süreçlerin otomasyonunu sağlar. Aynı zamanda bu süreçler üzerinde çalışmak için harcanan zamanı önemli ölçüde azaltabilir.

ERP, iş akışları oluşturarak eylemlerin kolay ve otomatik olarak dağıtılmasını mümkün kılar. Örneğin, gider raporu gönderen bir çalışanın ayrıntıları onaylayana kendisi göndermesi gerekmez. 

Her süreç sistematik olarak otomatikleştirildiğinden, ERP’yi kullanan tüm çalışanlar için tekrarlayan görevler azalır. Herkes zamandan tasarruf eder ve daha üretken hale gelir. 

2. Basitleştirilmiş süreçler

ERP, görevleri otomatikleştirmenin yanı sıra süreçleri de basitleştirir. Görevlerin merkezden uzaklaştırılması ve kullanıcılar arasında oluşturduğu bağlantı sayesinde süreçler daha iyi organize ve optimize edilir. Örneğin, bir süreçteki gereksiz adımları azaltarak veya daha verimli hale getirmek için yeniden düzenleyerek basitleştirme fırsatlarının belirlenmesine olanak tanır.

3. Gerçek zamanlı olarak bilgi akışı

Bir ERP yazılımının en büyük avantajı, işletmeye gerçek zamanlı olarak görünürlük sağlama yeteneğidir. Yazılım, tüm iş verilerini birbirine bağlayarak, gerektiğinde doğru bilgileri sağlar ve şirketin performansını izlemek ve iyileştirmek için göstergeler sunar.

Örneğin, daha iyi tahmin için önceden sipariş edilen satış verilerinin yanında satış öncesi bilgiler görüntülenir. Proje marjının analizi, çalışanların maaşlarını dikkate alırken, aynı zamanda gerçek marjı göstermek için başka bir modülden gelen satın alımları da dikkate alacaktır.

Bir şirket için bir ERP, çalışanların kullanım oranı, proje marjları, faaliyete göre kar ve zarar hesapları, her çalışanın elde ettiği ciro vb. gibi temel göstergeleri de görüntüleyebilir.

ERP, normalde bilgileri kriterlere göre (bir dönem, faaliyet kapsamı vb.) filtreleme imkanı ile elde edilen performans hakkında görünürlük sağlar. Yazılım ayrıca planlama yönetimi ve kaynak planlamasına sahip olduğunda, tahmin performansı üzerinde görünürlük sağlayabilir.

4. İş büyümesine uygun ölçeklenebilirlik

Bulut tabanlı ERP yazılımı, işletmelerin dağıtacakları hizmet ve işlevleri seçmelerine olanak tanır. İş taleplerini karşılamak için ERP yeteneklerini büyütme ve küçültme esnekliği sağlar ve kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu kadar ödeme yaparlar.

5. Aboneliğe dayalı fiyatlandırma

Bulut tabanlı ERP’nin fiyatlandırması abonelik tabanlıdır ve bu da onu sürekli bir işletme maliyeti haline getirir. Bu, orta ölçekli işletmeler için daha düşük bir giriş engeli oluşturur ve ERP’ye geçiş yapmalarını kolaylaştırır.

6. Gelişmiş dijital güvenlik

Bulut tabanlı ERP sağlayıcıları, gelişmiş dijital güvenliğe yatırım yaparak yüzlerce müşteri için verileri korur. Bulut tabanlı ERP kullanıcıları, kullandıkça öde fiyatlandırma yapısında yerleşik olarak bulunan güçlü ve güvenilir güvenlikten yararlanır.

7. Çoklu para birimi desteği ve uluslararası vergi uyumu

ERP, uluslararası satışları verimli bir şekilde ele alarak ve farklı vergi kurallarına uyum sağlayarak birden fazla ülkede faaliyet gösteren işletmelere hizmet verir.

8. Geliştirilmiş işbirliği

Sistem, şirket genelinde işlemleri kolaylaştıran gerçek zamanlı veriler sağlayarak şirketlerin önemli kararları zamanında almalarına yardımcı olur. Ekipler, üretkenlik düzeylerini düşürebilecek her türlü engeli hızla tespit edebilir. Tüm şirketin net bir genel resmi, yöneticiler için etkili karar vermeyi çok daha basit hale getirir.

9. Artan verimlilik

Şirketin her bir iş yönü hakkında net bilgiler sağlayan tek bir platformda toplanan tüm verilerle, personel iş büyümesine odaklanabilir. Tüm zaman ve çabalarını sonsuz veri yönetimine harcamak yerine artan iş hacmini yönetmeye odaklanabilirler.

10. Kolaylaştırılmış veri akışı ve daha az hata

ERP ile tüm ilgili veriler kolayca paylaşılabilir ve tüm departmanlar tarafından bu bilgilere erişilebilir. Bir ERP sistemi, her departmanın kendi bilgi sistemine sahip olma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu sayede verilerin artık sürekli olarak yeniden girilmesine veya dışa aktarılmasına gerek yoktur.



    Benzer İçerikler

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
    Menü