Mikro servis mimarisine adapte olanların yaklaşık %87’si, bunun şu an geliştiricilerin olduğu gibi yakında yöneticilerin de favori uygulaması haline geleceğine inanıyor. 

Peki bu kadar popüler olan bu mikro servis mimarisi tam olarak nedir?

Mikro Servis Mimarisi Nedir?

Genellikle mikro hizmetler olarak adlandırılan mikro servis mimarisi, bir uygulama geliştirme tarzıdır. Büyük uygulamaları bağımsız olarak çalışabilen ve iletişim kurabilen daha küçük ve işlevsel birimlere bölmeyi içerir.

Mikro servis mimarisi, uygulama geliştirme zorluklarına yönelik monolitik mimari yaklaşımların üstesinden gelmek için geliştirilmiştir.

Monolitik mimari, bir uygulamanın tüm yazılım bileşenlerini (kullanıcı arayüzü, iş katmanı ve veri arayüzü) içeren büyük bir kapsayıcı gibidir. Bunun, esnek olmama, güvenilirlik eksikliği, ölçekleme zorluğu, yavaş geliştirme vb. dahil olmak üzere çeşitli sınırlamaları vardı. Mikroservis mimarisinin amacı bu sorunları aşmaktır.

Mikro servis mimarisinde çalışan uygulamalar, yapısız hale getirilir ve istemcinin bir API ağ geçidi kullanarak erişebileceği daha küçük birimlere (mikro hizmetler) ayrılmasına olanak tanır. Bu mikro servislerin her biri bağımsız olarak dağıtılabilir, ancak gerektiğinde birbirleriyle iletişim kurabilirler.

Bir uygulamayı mikro servislere bölmek; daha hızlı geliştirme, daha kolay hata algılama ve çözümleme, daha sorunsuz bakım, esneklik ve daha yüksek kullanılabilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlar.

Mikroservis Mimarisi Nasıl Çalışır?

Mikroservis mimarisi, büyük ve hacimli uygulamaları sınıflandırmaya odaklanır. Her mikro servis, bir uygulamanın günlüğe kaydetme, veri arama ve daha fazlası gibi belirli yönünü ve işlevini ele alır. Bu tür birden çok mikro servis, verimli bir uygulama oluşturmak için bir araya gelir.

Bir uygulamanın bu sezgisel ve işlevsel bölümü, çeşitli avantajlar sağlar. İstemci, istek oluşturmak için kullanıcı arabirimini kullanabilir. Aynı zamanda, istenen görevi gerçekleştirmek için API ağ geçidi aracılığıyla bir veya daha fazla mikro servis devreye alınır. Sonuç olarak, mikroservislerin bir kombinasyonunu gerektiren daha büyük karmaşık sorunlar bile nispeten kolay bir şekilde çözülebilir.

Otonom Mikro servis sistemleri, her bir bileşen hizmetinin bağımsız olarak oluşturulmasını, işletilmesini, ölçeklenmesini ve devreye alınmasını kolaylaştırır. Kodlar veya işlevler, diğer hizmetlerle paylaşılmaz. İyi tanımlanmış API’lerin kullanımı, programın çeşitli bileşenleri arasındaki iletişimi yayar.
Uzmanlık Belirli bir konuya bağlı olarak, sistemdeki her hizmet benzersiz bir beceri setine göre uyarlanır. Geliştiriciler ek kod sağlarsa, hizmetler daha küçük hizmetlere ayrılabilir.

Öte yandan, mikroservisler bir iş alanı etrafında modellenen bağımsız olarak yayınlanabilir hizmetlerdir. Bir hizmet, işlevselliği kapsar ve ağlar aracılığıyla diğer hizmetlere erişilmesini sağlar. Bu yapı taşlarından daha karmaşık bir sistem kurabilirsiniz.

Bir mikroservis, bir envanteri, başka bir sipariş yönetimini ve yine başka bir sevkiyatı temsil edebilir, ancak bunlar birlikte bütün bir e-ticaret sistemini de oluşturabilir. Mikro servisler, karşılaşabileceğiniz sorunları çözmeniz için size birçok seçenek sunan bir mimari seçimidir.

Mikro Servis Mimarisinin Temel Avantajları Nelerdir?

Uygulama geliştirmede mikro hizmet mimarisini kullanmak oldukça avantajlı olabilir. Aşağıda mikroservis mimarisinin temel avantajlarından bazılarını bulabilirsiniz:

1. Büyütmek için daha az geliştirme çabası gerektirir

Mikro servislerin bağımsız doğası nedeniyle, daha küçük geliştirme ekipleri, mevcut işlevleri güncellemek için farklı bileşenler üzerinde paralel olarak çalışabilir. Bu, etkin hizmetleri tanımlamayı, uygulamanın geri kalanından bağımsız olarak ölçeklendirmeyi ve uygulamayı iyileştirmeyi önemli ölçüde kolaylaştırır.

2. Daha iyi ölçeklenebilirlik sağlar

Mikro servisler, bağımsız olarak farklı dillerde veya teknolojilerde geliştirilmiş bireysel hizmetleri başlatır. Tüm teknoloji yığınları ile uyumludur ve DevOps’un birlikte iyi çalışacaklarından korkmadan en verimli teknoloji yığınlarından herhangi birini seçmesine olanak tanır. Bu küçük hizmetler, seçilen bileşenlerin gereksinimlerine göre hassas ölçeklenebilirliğini seçerek monolitik uygulamalara göre nispeten daha az altyapı üzerinde çalışır. Bu nedenle mikro hizmetlerde ölçeklenebilirlik daha iyidir.

3. Bağımsız olarak konuşlandırılabilir

Bir uygulamayı oluşturan her mikro servisin tam bir yığın olması gerekir. Bu, mikro servislerin herhangi bir noktada bağımsız olarak dağıtılmasını sağlar. Mikro servisler doğası gereği ayrıntılı olduğundan, geliştirme ekiplerinin hataları düzeltmek için tek bir mikro servis üzerinde çalışması ve ardından tüm uygulamayı yeniden dağıtmadan tekrar dağıtması kolaydır.

Mikro servis mimarisi çeviktir ve bu nedenle bir kod satırı ekleyerek, değiştirerek, özellikler ekleyerek veya kaldırarak programı değiştirmek için bir eylem gerektirmez.

4. Gelişmiş hata yalıtımı sunar

Monolitik uygulamalarda, genel uygulamanın küçük bir bileşeninin bile arızalanması onu erişilemez hale getirebilir. Mikro servislerle, tüm uygulama bağımsız, tamamen işlevsel yazılım birimlerine bölündüğü için soruna neden olan bileşeni izole etmek kolaydır. Hatalar meydana gelirse, ilgili olmayan diğer birimler çalışmaya devam edecektir.

5. Tek bir teknoloji yığınına bağımlılık yoktur

Bir teknoloji yığını, geliştiricilerin bir uygulama oluşturmak için kullandığı bir dizi programlama dili, veri tabanları, front-end ve back-end araçları, çerçeveler ve diğer bileşenleri ifade eder. Mikroservis geliştiriciler, belirli bir mikroservis ve işlevleri için en uygun teknoloji yığınını seçme özgürlüğüne sahiptir. Bir uygulamanın tüm işlevlerini kapsayan tek bir standart teknoloji yığınını seçmek yerine mutlak kontrole sahiptir.

Mikro Servis Mimarisi Ne İçin Kullanılır? Hangi Uygulamalarda Tercih Edilir?

Basitçe söylemek gerekirse; mikroservis mimarisi, uygulama geliştirmeyi daha hızlı ve daha verimli hale getirir. Farklı teknolojilerin esnek uygulamasıyla birleştirilen çevik dağıtım yetenekleri, geliştirme döngüsünün süresini büyük ölçüde azaltır. 

Aşağıda, mikro servis mimarisinin en hayati uygulamalarından bazılarını bulabilirsiniz:

1. Veri işleme

Mikro servis mimarisi üzerinde çalışan uygulamalar daha fazla eşzamanlı istekleri işleyebildiğinden, mikro servisler veri işleme görevlerini hızlandırır. Daha büyük miktarda bilgi daha kısa sürede işlenebilir, bu da daha hızlı ve daha verimli uygulama performansı sağlar.

2. Medya içeriği

Netflix ve Amazon Prime Video gibi şirketler her gün milyarlarca API isteğini işler. Kullanıcılara büyük medya içeriği sunan OTT platformları gibi hizmetler, bir mikroservis mimarisinin uygulanmasından faydalanabilir. Mikro servis, dünya çapında farklı alt alan adları için çok sayıda talebin gecikme veya hata olmadan işlenmesini sağlar.

3. Web sitesi taşıma

Web sitesi taşıma; bir web sitesinin alan adı, yapısı, kullanıcı arayüzü vb. gibi ana alanlarında önemli bir değişiklik ve yeniden geliştirmeyi içerir. Mikro servisleri kullanmak, işletmeye zarar veren aksama sürelerinden kaçınmanıza ve geçiş planlarınızın sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamanıza yardımcı olur.

4. İşlemler ve faturalar

Mikro servisler, yüksek ödemeleri ve işlem hacimlerini yöneten ve bunun için fatura oluşturan uygulamalar için mükemmeldir. Bir uygulamanın ödemeleri işleme koymaması işletmeler için büyük kayıplara neden olabilir. Mikro servislerin yardımıyla, uygulamanın geri kalanını değiştirmeden işlem işlevselliği daha sağlam hale getirilebilir.

Özetler diyebiliriz ki, mikroservis mimarisi, günümüzde bulut uygulamaları geliştirmede en çok kabul edilen ve güvenilir yaklaşımdır. Teknoloji geliştirme ekiplerine daha kısa geliştirme süreleri, geliştirilmiş esneklik ve daha fazla güvenilirlik şeklinde getirdiği çeşitli avantajlar nedeniyle yüksek oranda desteklenir.

Ayrıca mevcut uygulamaları olan bir işletmenin mikroservis mimarisini sıfırdan oluşturması da gereksizdir. Web uygulamalarını monolitikten mikro hizmetlere dönüştürmeye izin veren çeşitli seçenekler mevcuttur.

İşletmenizin teknik yeteneklerini ölçeklendirmenin ve kesintilerin, düşük performansın ve coğrafi zorlukların üstesinden gelmenin yollarını arıyorsanız, Binsal çözümlerimize göz atabilirsiniz.



    Benzer İçerikler

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
    Menü