Microsoft Azure Sentinel, tehdit anormalliklerini tespit etmek için tasarlanmış akıllı ve yeni nesil bir SIEM (Security Information and Event Management) çözümüdür. Azure Sentinel, siber güvenlik ekipleri için olay algılama ve olay yanıt sürecini hızlandıran bir SOAR (Security Orchestration Automated Response) hizmeti olarak da sınıflandırılır. Azure Sentinel, bir işletme genelinde kritik kaynakları korumak için ekstra bir güvenlik katmanı sağlar.

Yeni nesil yapay zeka destekli bir SIEM olan Azure Sentinel, bulut ölçeğinde her şeyi kapsayan siber savunmaya katkıda bulunur. Yerleşik Azure Sentinel’in Data Connectors’ı (Veri Bağlayıcıları), çok sayıda günlük kaynağının sorunsuz entegrasyonunu ve çeşitli güvenlik çözümlerinin sorunsuz bir şekilde dahil edilmesini sağlar.

Yeni Dönem Siber Güvenlik Tehditleri Nelerdir?

Bilgisayar korsanları, bir işletmenin güvenlik duvarlarına sızmak için akıllı ve yeni yollar kullanır. Bu da işletmelerin siber tehditleri ve saldırıları anında yönetmesini zorlaştırır. 

Üç modern siber güvenlik tehdidi aşağıdakileri içerir:

Uzaktan Çalışma Saldırıları: COVID-19, işletmeleri personelin işlerini evlerinin rahatlığında ve güvenliğinde yapabilmeleri için uzaktan çalışma girişimleri başlatmaya zorladı. Ancak uzaktaki çalışanlar, insan hatası, güvenli olmayan ağlar, sosyal mühendislik ve şifrelenmemiş dosya paylaşımı nedeniyle farkında olmadan işletmelerin veri güvenliğini tehlikeye atıyor.

Kimlik Bilgisi Doldurma: Otomatik ve karmaşık bot güdümlü saldırılar, hesap oturum açma ayrıntılarını ele geçirir ve hedeflenen kişilerin işle ilgili ve işle ilgili olmayan birçok hesabına erişmek için çalınan kimlik bilgilerini kullanır. Hizmetler arasında aynı kimlik bilgilerini yeniden kullanan kullanıcıların, kimlik bilgilerini doldurmanın maliyetli sonuçlarını yaşama olasılığı daha yüksektir.

Fidye Yazılımı: Bilgisayar korsanları, karmaşık saldırılar yoluyla bir işletmenin sistemlerine tam erişim elde eder ve çalınan verilerin şifresini çözmek için işletmeden ödeme talep eder. Saldırganlar ayrıca, ödeme yapmazsa ele geçirilen verileri sızdırmakla tehdit eder.

Azure Sentinel Neden Önemlidir?

Azure Sentinel çözümü, güvenlik ekiplerine tam tehdit görünürlüğü, proaktif arama ve tehdit yanıt işlevleri sağlar. Azure Sentinel, tehdit anormallikleri algılandığında, güvenlik ekiplerine otomatik olarak gerçek zamanlı e-posta bildirimleri gönderir. Bu şekilde ekipler olay müdahale süresini hızlandırabilir ve veri ihlallerinin maliyetli tehlikelerini ortadan kaldırabilir.

Azure Sentinel, her büyüklükteki işletme için dört kritik işlevden oluşur. Bu bileşenler aşağıdakileri içerir:

Bulut Ölçeğinde Veri Toplama: Azure Sentinel; şirket içi ve bulut ortamlarındaki kullanıcılar, cihazlar, uygulamalar ve altyapılar arasında değerli veriler toplar.

Tespit Edilmeyen Tehditleri Tespit Etme: Sentinel, yanlış pozitif sonuçları ortadan kaldırır ve güvenlik ekiplerinin yalnızca gerçek tehditlere karşı uyarılmasını sağlar. Sentinel’in tehdit istihbaratı içgörüleri, güvenlik araştırmacılarının gerçek zamanlı anormallikleri asla kaçırmamasına olanak tanır.

Güçlü Yapay Zeka ile Tehditleri Araştırmak: Güvenlik ekipleri, Microsoft’un on yıllık siber güvenlik çalışmasından yararlanan yapay zeka (AI) ile ortaya çıkan tehditleri daha iyi araştırabilir ve değerlendirebilir. Azure Sentinel ile araştırma süreçleri otomatikleştirilir, hızlanır ve kolaylaşır.

Olay Yanıtını İyileştirme: Sentinel’in otomasyon ve düzenleme işlevleri, olay yanıtlayıcılarının güvenlik tehditlerinden e-posta yoluyla anında haberdar edilmesini sağlar.

Azure Sentinel, Şirket İçi SIEM’lerle Rekabet Edebilir Mi?

Azure Sentinel’i Splunk, Elastic, QRadar, ArcSight gibi diğer tanınmış güvenlik analiz platformlarından ayıran şey, platformun tehditleri tespit etmeye ve oluşmadan önce önlemeye olanak tanıyan proaktif tehdit avlama yeteneğidir. Geleneksel şirket içi SIEM’ler söz konusu olduğunda, bunların yüksek operasyonel maliyetleri ve yavaş ölçeklenebilirliği, Azure Sentinel’in SIEM pazarında rakipsiz olmasını sağlar. Azure Sentinel, benzersiz depolama ve ölçeklenebilirlik sunan tek bir bulut tabanlı SIEM çözümü kullanarak tüm altyapı genelinde güvenlik telemetrisini analiz etmeye olanak tanır.

Şirket içi Splunk gibi bir güvenlik analizi platformundan yararlanmak makul bir iş çözümüdür, ancak Azure aracılığıyla bulutta çalıştırıldığında bir servete mâl olabilir. Öte yandan Azure Sentinel bulut tabanlı SIEM, Splunk altyapı desteğinin vazgeçilmez bir parçası olan tüm sunuculara, depolamaya, ağlara, mühendisliğe ve lisanslamaya yatırım yapmaya ihtiyaç duymaz. 

Azure Sentinel SIEM ile güvenlik operasyonlarının yürütülmesi, eski SIEM’lere kıyasla altyapı kurulumu ve bakımı maliyetlerinin %48’e kadar azaltılmasına olanak tanır ve dağıtımı %67 daha hızlı sürer.

Azure Sentinel PaaS mı yoksa SaaS mı?

Azure Sentinel SIEM, çeşitli işletmelerin güvenlik ihtiyaçlarını karşılarken yüksek ölçeklenebilirliğine dayalı olarak SaaS (Hizmet olarak Güvenlik) olarak kabul edilebilir. Yine de, üst düzey bir perspektiften Azure Sentinel, bulutta eksiksiz bir geliştirme ve dağıtım ortamı sağlamayı ve eksiksiz bir yazılım geliştirme yaşam döngüsünü etkinleştirmeyi içeren PaaS (hizmet olarak platform) olarak da kabul edilebilir. Farklı uygulamaların tek bir bulut alanında oluşturulmasını, dağıtılmasını ve yönetilmesini sağlayan Microsoft Azure Portalı aracılığıyla tamamen yönetilebilir olması, Azure Sentinel’in bu şekilde nitelendirilmesine olanak tanır.

Azure Sentinel ve Azure Security Center Arasındaki Fark Nedir?

Microsoft, buluttaki hibrit ortamlarda her şeyi kapsayan görünürlük ve güvenlik kontrolü sağlayan entegre bir güvenlik yönetim sistemi olan Azure Security Center’a (ASC) sahiptir. Temel amacı, tüm altyapıyı yakından takip etmek, bulut güvenliği sağlığını izlemek ve tehditleri zamanında tespit etmektir. Microsoft’un Azure Sentinel’i hem bulutta yerel bir SIEM hem de proaktif tehdit avı, gelişmiş güvenlik analitiği ve hızlı olay yanıtı sağlayarak günlük toplama ve olay önlemenin çok ötesine geçen bir SOAR aracıdır.



    Benzer İçerikler

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
    Menü