Bulut bilişim, en hızlı büyüyen kurumsal teknolojilerden biridir. Çevrimiçi veri depolama, özellikle şirket içi veri merkezlerine ve sunuculara daha iyi alternatifler arayan işletmeler arasında popülerdir. Aslında, giderek daha fazla işletme, veri tabanlarını şirket içi tesislerden genel veya hibrit bulut altyapısına taşımanın faydalarını kabul etmektedir. Statista’ya göre, tüm kurumsal verilerin yüzde 50’si zaten bulutta barındırılıyor ve bulut depolama sistemlerinin benimsenmesi, özellikle son birkaç yılda büyük ölçüde büyümeye devam ediyor.

Azure SQL Database Nedir?

Azure SQL Database, bulut depolamadan yararlanmak isteyen işletmeler arasında favori bir çözümdür. Azure SQL Database, en yüksek puan alan bulut tabanlı veri yönetim sistemleri arasında yer alır. Kurumsal bir ortamda çok sayıda veri depolama, işleme ve analitik uygulamaya sahip genel amaçlı bir ilişkisel DBMS’dir. Sunucu, Azure Bulut Platformunun bir parçasıdır ve Azure ortamında veya üçüncü taraf uygulamalar için bağımsız bir DBMS olarak kullanılabilir.

Peki Microsoft SQL Database’i bu kadar popüler yapan nedir? 

Azure SQL Database Kullanmak İçin 5 Sebep

Aşağıda Azure SQL Database kullanmanın avantajları ile ilgili listeye ulaşabilirsiniz:

1. Maliyet tasarrufu

İşletmelerin buluta geçişinin ana nedenlerinden biri de, BT sermaye yatırımlarını ve genel giderleri azaltmaktır. Azure SQL Database’e geçiş yapmak, pahalı veri işleme yazılımı ve donanımı ihtiyacını ortadan kaldırarak BT maliyetlerinizi azaltır. Ayrıca, servis, güncelleme veya yükseltmeler için herhangi bir bakım maliyetine katlanmazsınız. Kısacası, performanstan ödün vermeden fiyatın çok altında sağlam bir veri tabanı sistemi elde edebilirsiniz.

Ek olarak, Azure DBaaS (Hizmet Olarak Veri Tabanı) abonelik planları, müşterinin tercih ettiği veri tabanı performans düzeyine ve özelliklerine göre fiyatlandırılır. Herhangi bir veri hacmi veya yapısı için mutlaka ideal bir paket vardır. 

2. Kolay ölçeklenebilirlik

Yerel olarak barındırılan veri tabanlarının çoğunda, veri tabanı örneklerini veya temel alınan sistemin performansını genişletemezsiniz. Bu tür ayarlamalar yapmak genellikle aşırı derecede pahalıdır veya pratik değildir. Veri tabanı performansındaki katılık, mevsimsel veya beklenmedik trafik artışlarına uyum sağlamak için yeteneklerini en üst düzeye çıkaramayacağınız anlamına gelir.

Dinamik veri tabanı ölçeklendirme, Microsoft’un çok ciddiye aldığı bir konudur. Azure SQL Server’daki esneklik, iki tür performans ölçeklendirmesine olanak tanır:

Dikey ölçeklendirme: Azure DB performans katmanını değiştirerek veya iş yüküne bağlı olarak bilgi işlem verimini otomatik olarak ayarlayan esnek veri tabanı özelliklerini kullanarak bilgi işlem gücünü artırabilir veya azaltabilir.

Yatay ölçekleme: Bu, yükü birden çok veri tabanına yaymak için daha fazla veri tabanı örneği eklemenize ve verilerinizi parçalara ayırmanıza olanak tanır.

Ölçeklendirme desteği, yoğun sezonlarda yalnızca birkaç tıklamayla veya hatta bağımsız olarak veri tabanı performansını en üst düzeye çıkarmanıza olanak tanır. 

3. Daha kolay yönetim

Bir SQL  database’i Azure’a taşımak, yönetimi büyük ölçüde basitleştirir. Azure SQL Database; güncelleme, kullanıcı etkinliklerini izleme, performans kontrolleri ve veri yedeklemeleri gibi temel veri tabanı yönetimi işlevlerini otomatik olarak işleyen, tam olarak yönetilen bir Hizmet Olarak Platform’dur (PaaS).

Verileri birden çok şirket içi ve bulut veri tabanında birleştirmenize olanak tanıyan SQL Data Sync (Veri Eşzamanlama) özelliği ile verileri Azure Database’e taşımak sorunsuz ve hızlıdır. 

Ayrıca, PowerShell ve Power Automate kullanarak Azure platformundaki günlük veri tabanı yönetimi görevlerini ve bağlantılarını otomatikleştirebilirsiniz.

4. Olağanüstü durum kurtarma

SQL database’i Azure Platform’una aktarmanız, yerel veri havuzunuzu atmanız gerektiği anlamına gelmez. Yalnızca bulut tabanlı veri tabanı yönetimine geçiş yapmaya hazır değilseniz, bu anlaşılabilir bir durumdur. Ancak SQL veri tabanınızı Azure’da çoğaltmak, olağanüstü durum kurtarma planınızın bir parçası olabilir.

Azure Site Recovery (ASR) ve Azure Backup ile platformu bir veri güvenliği ağı olarak sorunsuzca kullanabilirsiniz. ASR, şirket içi sunucu çevrimdışı olduğunda veya aşırı yüklendiğinde veri tabanı trafiğinizi Azure Database’e düzgün bir şekilde aktarmanıza olanak tanır. Statik ve artımlı yedeklemeler için Azure Backup, çeşitli veri merkezlerinde verilerinizin altı şifrelenmiş kopyasını tutar. Nihai hedef, her zaman veri kullanılabilirliğini ve bütünlüğünü sağlamaktır.

5. Veri güvenliği

Veri güvenliği, verilerini bulutta barındıran işletmeler arasında büyüyen bir endişedir. Çünkü siber suçlular her geçen gün dikkatlerini bulut hizmetlerine çevirmeye devam etmektedir. Ancak buna rağmen, bulut depolama, kurumsal verileri saklamanın en güvenli yoludur. Bir Deloitte anketine katılan 500’den fazla BT lideri ve yöneticisinin çoğu, siber güvenlik ve veri korumayı buluta geçiş için birincil itici güçler olarak sıralamıştır.

Azure’un DBaaS’inde bulunan veriler, aşılmaz korumanın birden çok katmanının altında bulunur. Azure platformu, müşteri verilerinin güvenliğini sağlamak için güçlü ağ güvenliği, erişim yönetimi, gelişmiş tehdit algılama ve koruma, şifreleme ve entegre uyumluluk ilkelerini birleştirir. İşletmeniz herhangi bir biçimde yüksek düzeyde hassas bilgi işliyorsa, bunları Azure’a taşımak, onu güvende tutmanın kolay bir yoludur.

Özetle diyebiliriz ki, SQL Server veri tabanınızı buluta taşımanız için birçok önemli sebep vardır. Ancak maliyet, performans, güvenlik ve rahatlık açısından bunlardan hangisinin BT hedeflerinize uygun olduğuna karar vermek size kalmıştır.

Azure, SQL Server veri tabanlarını buluta geçirmeyi kolaylaştırsa da, öncesinde bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, öncelikle işletmeniz ve veri varlıkları için ideal olan abonelik paketlerini belirlemelisiniz. Tüm bunları yapmak için yardıma ihtiyacınız varsa, Binsal sizin için her zaman buradadır. İşletmenizin, tüm Azure hizmetleri de dahil olmak üzere Microsoft kurumsal çözümlerini benimsemelerine ve entegre etmelerine yardımcı olur.



    Benzer İçerikler

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
    Menü