İşletmeler uygulamaları, verileri ve iş akışlarını genel buluta taşımaya devam ettikçe, bulut harcamaları BT harcamalarının önemli bir yüzdesi haline geldi. Bu noktada eğer işletmeniz de bulut harcamalarını arttırdıysa, maliyetlerinizi düşürmek için maliyet optimizasyonu yapmanız gerekebilir.

Bu yüzden bu yazımızda işletmenizin Azure’da gereğinden fazla harcama yapmasının önüne geçmek için kullanabileceğiniz bir dizi maliyet tasarrufu sağlayan ipucu ve püf noktası listeleyeceğiz.

Microsoft Azure Nedir?

Microsoft Azure, Microsoft’un genel bulut bilgi işlem platformudur. Bilgi işlem, analitik, depolama, bulut ağı gibi çeşitli bulut hizmetleri ve Azure Active Directory (AD) ve Azure Defender gibi sektör lideri bulut güvenlik çözümleri sağlar.

Müşteriler Azure’a abone olduklarında Azure portalında yer alan tüm hizmetlere erişebilirler. Aboneler, sanal makineler (VM’ler) ve veri tabanları gibi bulut tabanlı kaynaklar oluşturmak için bu hizmetleri kullanabilir.

Microsoft’un Azure portalı aracılığıyla sağladığı hizmetlere ek olarak, birçok üçüncü taraf satıcı, doğrudan Azure Marketplace aracılığıyla yazılım sağlar. Bu karmaşıklık, Azure maliyet optimizasyonunu buluta yatırım yapan herhangi bir şirket için zor ama önemli bir disiplin haline getirir.

Azure Maliyet Optimizasyonu Nedir?

Azure maliyet optimizasyonu veya Azure maliyet yönetimi, işletmelerin bulut maliyetlerini düşürmesine olanak tanıyan bir süreçtir. Amaç, kurumsal ihtiyaçlar ile altyapı kullanımı arasında bir denge kurarak gereksiz maliyetleri olabildiğince azaltmaktır.

Maliyetlerin istenen düzeyde kalmasını sağlamak için işletmelerin kaynak tüketimini yönetmesi gerekir. Azure, bu amaca yönelik çok çeşitli araçlar sunar. Ancak maliyetleri gerçekten optimize etmek için Azure hakkında yüksek düzeyde uzmanlığa ve anlayışa ihtiyacınız vardır.

Örneğin, maliyetlerinizin iş gereksinimlerinizle eşleşmesini sağlamak için bir maliyet optimizasyon stratejisi oluşturabilirsiniz. Bu stratejinin amacı, maliyetlerinizin yönetilebilir kalmasını sağlamaktır, ancak aynı zamanda esneklik için de çaba göstermeniz gerekir. 

Azure Maliyetlerinizi Düşürmek İçin 10 İpucu

Aşağıda Azure maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olacak önemli ipuçları bulabilirsiniz:

1. Azure Maliyet Yönetimi Araçlarını Kullanın

Azure Maliyet Yönetimi Araçları, işletmenizin maliyetlerini ve kullanım modellerini gösteren gelişmiş analizler sağlayan ücretsiz bir araçtır. Temel düzeyde, Azure hizmetleri ve üçüncü taraf pazar ürünleri için kullanıma dayalı maliyetleri gösterir.

Maliyet yönetiminde gösterilen fiyatlandırma, işletmenin seçtiği fiyatlandırma modellerine dayalıdır ve VM rezervasyonlarını ve Azure Hybrid avantaj indirimlerini dikkate alır. Ayrıca üçüncü taraf teklifleri için mevcut Azure Marketplace fiyatlandırmasını da gösterir.

Bu raporlar, harcamalarınızı ve kaynak kullanımınızı anlamanıza ve harcamalarınızdaki anormallikleri tespit etmenize yardımcı olabilir. Azure Maliyet Yönetimi ayrıca geçmiş trendlere dayalı olarak gelecekteki maliyetleri tahmin etmek için tahmine dayalı analitik sağlar. Maliyet Yönetimi, maliyetlerinizi yapılandırmanıza yardımcı olmak için Azure yönetim gruplarını ve bütçelerini kullanır ve maliyetleri azaltmak için Azure kaynaklarını optimize etmeye yönelik öneriler sunar.

2. Çözümünüzün Maliyetini Tahmin Edin

Azure’da dağıtmadan önce bir çözümün maliyetini değerlendirin. Bu, bütçenizi önceden planlamanıza yardımcı olabilir. Ardından, tahmini zaman içinde doğrulamak ve fiili maliyetlerin beklendiği gibi olmasını sağlamak için bu bütçeyi kullanabilirsiniz.

Azure’daki dağıtım senaryolarının maliyetini tahmin etmenize yardımcı olabilecek iki araç vardır:

Azure Pricing Tool — Farklı Azure hizmetleri kombinasyonlarını seçmenize ve tahmini bir maliyet almanıza olanak tanır. Azure’da dağıttığınız herhangi bir çözüm için birkaç seçenek vardır. Fiyatlandırma aracı, her seçeneğin beklenen maliyetini kontrol etmenize ve bilinçli bir karar vermenize olanak tanır.

Azure Migration — Azure Migration, şirket içi bir veri merkezindeki iş yüklerini değerlendirmeye yönelik bir hizmettir ve bunları otomatik olarak Azure’a geçirmenize yardımcı olur. Araç, şirket içi kaynakların değerlendirilmesinin bir parçası olarak, aynı uygulamayı bulutta desteklemek için gereken Azure VM’lerine veya diğer kaynaklara ilişkin tahminler sağlar.

3. Azure SQL Veri Tabanı Maliyetlerini Optimize Edin

Azure SQL Veri Tabanı oluştururken bir performans katmanı seçmeniz gerekir. Her katman, veri tabanı işlem birimlerinde (DTU’lar) veya sanal çekirdeklerde (vCores) ölçülen belirli bir performans düzeyi sağlar.

Sabit bir veri tabanı yükü için performans gereksinimlerinize uyan bir katman boyutu seçerek kolayca optimizasyon sağlayabilirsiniz. Ancak veri tabanı etkinliğinde öngörülemeyen ani artışlar varsa, maliyetleri korumak için esnek havuzlar özelliğini kullanabilirsiniz.

Azure SQL Veri Tabanı esnek havuzları, çeşitli ve öngörülemeyen kullanım gereksinimleriyle birden çok veri tabanını yönetmenize ve ölçeklendirmenize yardımcı olur. Elastik bir havuzdaki veri tabanları, tek bir Azure SQL Veri Tabanı sunucusunda bulunur ve sabit bir fiyata sabit sayıda kaynağı paylaşır. Havuzlar, çeşitli, değişken kullanım kalıplarına sahip birden çok veri tabanı için uygundur. 

Havuza ne kadar çok veri tabanı ekleyebilirseniz, o kadar çok tasarruf edebilirsiniz. Bu, maliyetleri birden çok veri tabanına yaymanın oldukça etkili bir yoludur.

4. Maliyet Sahiplerini Belirlemek için Etiketleri Uygulayın

Etiketler, farklı Azure ürün ve kaynak gruplarıyla ilişkili maliyetleri yönetmenize olanak tanır. Azure kaynak gruplarını etiketleyerek faturalandırma verilerinizi düzenleyebilirsiniz. Etiketler, Azure’daki belirli kaynakların belirli bir maliyet merkezine, departmana, iş birimine veya projeye ait olduğunu belirterek hesap verebilirlik üzerinde etkili bir rol oynar.

Örneğin, ekip başına birden çok VM çalıştırıyorsanız, her bir ekibe ait VM’lerin maliyetlerini kategorilere ayırmak için etiketleri kullanabilirsiniz.

Etiketlemenin bir başka avantajı ise, en pahalı kaynak gruplarını ve büyük harcama yapanların kim olduğunu belirlemektir. Bu, ekiple olası optimizasyonları tartışmayı kolaylaştırır.

5. Ücretsiz Azure Hizmetlerini Kullanın

Azure, bir dizi ücretsiz hizmetle birlikte gelir. Platformda ücretsiz olarak çalıştırabileceğiniz tüm hizmetleri aşağıdaki linke tıklayarak bulabilirsiniz:

Ücretsiz hizmetler – Microsoft Azure

6. Kullanılmayan Kaynakları Kapatın

Azure’da kullanmadığınız herhangi bir kaynak varsa, bunları kapatın veya ilgili Azure Portal dikey penceresinde durdurun. Bu seçenek, bazı depolama kaynakları için geçerli değildir ve genellikle bilgi işlem kaynaklarıyla ilişkilendirilir.

7. Farklı Bölgelere Bakın

Her Azure bölgesi kaynaklar için aynı fiyatı sunmaz, bazı bölgeler diğerlerinden daha pahalıdır. Herhangi bir gecikmeye tabi olmayan iş yükleriniz varsa, kaynaklarınızı farklı bir yerde konumlandırarak harcamalarınızdan tasarruf edebilirsiniz. Bu yüzden barındırma için çeşitli bölgelerdeki seçeneklere göz atabilirsiniz.

8. Otomasyon Kullanın

Kaynakları kapatma yeteneğini bir adım daha ileri götürmek için otomasyondan yararlanın. Otomasyon, sanal makinelerinizin otomatik olarak durdurulmasını/başlatılmasını sağlamaktan ilgili çalışma saatlerine denk gelene kadar çeşitli şekillerde kullanılabilir.

9. Azure Hibrit Kullanım Avantajından Yararlanın

Azure Hybrid Benefit (AHUB), iş yüklerinizi bulutta çalıştırma maliyetlerini önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olan bir lisanslama avantajıdır. Şirket içi yazılım güvencesi etkin Windows Server ve SQL Server lisanslarınızı Azure’da kullanmanıza izin vererek çalışır. Bu avantaj şu an RedHat ve SUSE Linux abonelikleri için de geçerlidir.

10. Spot Sanal Makinelerden Yararlanın

Spot VM’ler olarak da bilinen Azure Spot sanal makinelerini kullanarak, Azure Compute içindeki kullanılmayan kapasiteyi, bazen tipik kullandığın kadar öde fiyatlarına göre %90’a varan indirimlerle kiralayabilirsiniz. Ayrıca peşin ödemek istediğiniz maksimum fiyatı da belirleyebilirsiniz.



    Benzer İçerikler

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
    Menü