Amazon Web Services (AWS), altyapı sağlama (bilgi işlem, depolama ve ağ) ve yönetimle ilgili gecikmelerden endişe duymadan ölçeklenebilir bir bulut uygulaması oluşturmak için birleştirilebilen bulut ekosistemleri için IaaS (Hizmet Olarak Altyapı) ve PaaS’de (Hizmet Olarak Platform) pazar lideridir.

AWS ile ihtiyacınız olan özel çözümleri seçebilir ve yalnızca tam olarak kullandığınız kadar ödeyerek uygulama performansından veya kullanıcı deneyiminden ödün vermeden daha düşük sermaye harcaması ve daha hızlı değer elde etme süresi sağlayabilirsiniz.

Amazon, bulut ortamınızı oluşturmak veya genişletmek için eksiksiz bir ürün ve hizmet yelpazesi sunar.

Yeni ve mevcut işletmeler, dijital altyapılarını AWS ile kısmen veya tamamen bulutta kurarak şirket içi veri merkezini geçmişte bırakabilir. AWS bulutu; altyapı güvenliği, güvenlik standartlarıyla uyumluluk ve altyapınızı anında büyütme veya küçültme yeteneği gibi özellikler sağlayarak ihtiyaçlarınızı karşılamak ve bütçenizi en üst düzeye çıkarmayı amaçlar.

Amazon’un AWS ile BT tasarımını ve yönetimini basitleştirmek için sunduğu bazı hizmetler aşağıdaki şekildedir:

1. Amazon EC2

Amazon Elastic Cloud Compute (EC2) ile fiziksel sunucuları unutarak zamandan ve paradan tasarruf etmek için donanımsız uygulamalar oluşturabilirsiniz. Güvenlik, depolama, bağlantı noktaları gibi diğer özellikleri yönetmenizi sağlayan EC2, işlerinizi sanal makinelerde yapmanızı sağlar. Amazon EC2 ile tercih ettiğiniz işletim sistemine göre sunucuları dakikalar içinde oluşturabilirsiniz.

2. Amazon RDS

Amazon ilişkisel veri tabanı hizmeti, altyapınızı daha az karmaşık hale getirmenize ve sorunsuz bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. Bu hizmetin avantajı, veri tabanları için dakikalar içinde özel örnekler sunmasıdır. Tamamen AWS destek ekibi tarafından yönetilen SQL, PostgreSQL vb. gibi bir kurulumun paylaştırılmasına odaklanılır.

3. Amazon S3

Amazon S3, kullanıcılara %99,999999’a kadar güvenli altyapı garantisi verir. Ayrıca PCI-DSS, HIPAA/HITECH, FedRAMP gibi entegrasyonlara da sahiptir. Bu sayede verileriniz asla tehlikeye atılmaz.

4. Amazon CloudFront

Web siteniz hızlı yükleniyor mu? Kullanıcınız sayfanın yüklemesi için bekliyor mu? Amazon, yaygın olarak CDN olarak bilinen Global Content Delivery Service ile birlikte, minimum gecikme süresiyle yüksek verimli içerik teslimi ve sunum platformu sağlar. Ayrıca diğer AWS hizmetlerinin entegrasyonuna izin verir.

5. Amazon VPC

AWS bulut, tüm güvenlik önlemlerinin alınması durumunda veri sızıntılarınızın veya ihlallerinizin güvenliğini sağlar. Her türlü veri sızıntısı olasılığını ortadan kaldırmak için; bilgilerin özel bir ağ altında yetkilendirilmiş kişiler tarafından erişilebilir olduğundan emin olmanız gerekir.

AWS VPC ile, izin verilene kadar harici IP adreslerinin erişmesine izin verilmeyecek özel bir sanal ağ oluşturabilirsiniz. Bu şekilde bilgileriniz ifşa olmaz.

6. Amazon DinamoDB

DynamoDB, tam olarak yönetilen ve sunucusuz bir NoSQL veri tabanı hizmetidir. Geliştiricilere düşük maliyetlerle yenilikçi fırsatlar sunarak hız ve esneklik sağlar. Sınırsız verim ve depolama ile size tek haneli milisaniyelik performans sunar. DynamoDB, eyleme dönüştürülebilir içgörüler, faydalı analizler oluşturmak ve uygulamalardaki trafik eğilimlerini izlemek için yerleşik araçlara sahiptir.

7. Amazon Lambda

Amazon Lambda, sunucusuz ve olaya dayalı bir bilgi işlem hizmetidir. Sunucular ve kümeler hakkında endişelenmeden kodları otomatik olarak çalıştırmaya yardımcı olur. Basitçe söylemek gerekirse, kodlar altyapı sağlama veya yönetme konusunda endişelenmeden doğrudan çalıştırılmak üzere yüklenebilir. Bu nedenle, bu hizmet ölçeğinden bağımsız olarak “kod yürütme isteklerini” otomatik olarak kabul eder. Ayrıca, yalnızca hesaplanan süre için ödeme yaparsınız, bu sayede etkin maliyet kontrolü yapabilirsiniz.

8. AWS Elastic Beanstalk

AWS Elastic Beanstalk, web uygulamalarının çalıştırılmasını ve yönetilmesini destekler. Elastic Beanstalk, kapasite sağlama, yük dengeleme ve otomatik ölçeklendirmeden uygulama durumunu izlemeye kadar uygulamaların kolay dağıtımına olanak tanır. Otomatik ölçeklendirme özellikleriyle bu hizmet, işletmenin ihtiyaçlarına göre ölçeklendirme taleplerini basitleştirir. İş yüklerindeki ve trafikteki zirveleri minimum maliyetle yönetmeye yardımcı olur. Temel olarak, AWS Elastic Beanstalk; sunucuları, yük dengeleyicileri, güvenlik duvarlarını ve ağları basitçe yönettiği için geliştirici dostu bir araçtır. Sonuç olarak, bu hizmet geliştiricilerin kodlamaya çok daha fazla odaklanmasını sağlar.

9. Amazon EC2 Auto-scaling

Bu AWS hizmeti, talepleri doğru bir şekilde karşılamak için bilgi işlem kapasitesini ölçeklendirir. Bunu EC2 örneklerinin otomatik olarak eklenmesi veya çıkarılmasıyla gerçekleştirir. Dinamik ölçekleme ve tahmine dayalı ölçekleme gibi iki tür ölçeklendirme vardır. Burada dinamik ölçekleme, halihazırda değişen taleplere yanıt verirken, tahmine dayalı ölçekleme, tahminlere dayalı olarak yanıt verir. Amazon EC2 Auto-scaling aracılığıyla sağlıksız EC2 bulut sunucularını belirleyebilir, sonlandırabilir ve yeni bulut sunucularıyla değiştirebilirsiniz.

10. Amazon ElastiCache

Amazon ElastiCache; tümüyle yönetilen, esnek ve bellek içi önbelleğe alma hizmetidir. Uygulamalarınızın ve veri tabanınızın performansının artırılmasını destekler. Bu hizmet, verileri bellekte önbelleğe alarak bir veri tabanındaki yükü azaltmaya yardımcı olur. Amazon ElastiCache, yüksek hız, mikrosaniye gecikme süresi ve yüksek aktarım hızı ile bellekteki verilere erişir. Kendi kendini yöneten bir önbellek hizmetiyle maliyetleri azaltabilir ve işletmenizin operasyonel yükünü ortadan kaldırabilirsiniz.

11. Amazon S3 Glacier

Amazon S3 Glacier, bulutta düşük maliyetli arşiv deposudur. S3 Glacier anında alma, esnek alma ve derin arşiv gibi üç depolama sınıfıyla oluşturulmuştur. Anlık sınıf, verilere anında erişimi destekler; esnek sınıf ise, ücretsiz olarak dakikalar veya saatler içinde esnek erişim sağlar. Derin arşiv, uyumluluk verilerinin ve dijital medyanın arşivlenmesine yardımcı olur. Genel olarak, arşivlerdeki verilere daha hızlı erişmenizi desteklerler.

12. Amazon Lightsail

Amazon Lightsail, AWS hizmetini oluşturan web sitesi ve uygulamalardır. Bu hizmet Sanal Özel Sunucu örnekleri, kapsayıcılar, veri tabanları ve depolama sunar. AWS Lightsail, sunucusuz bilgi işlem hizmetine izin verir. Amazon Lightsail ile WordPress, Magento, Prestashop ve Joomla gibi önceden yapılandırılmış uygulamaları kullanarak birkaç tıklamayla ve düşük maliyetle web siteleri oluşturabilirsiniz. Buna ek olarak yeni fikirlerinizle sanal alanlar oluşturabilir, test edebilir ve silebilirsiniz.

13. Amazon Sagemaker

Amazon Sagemaker, makine öğrenimi (ML) modellerini büyük bir kapasitede oluşturmaya, eğitmeye ve dağıtmaya olanak tanıyan bir AWS hizmetidir. Verileri daha verimli bir şekilde analiz etmek için makine öğrenimi gücüne dayalı olarak çalışan analitik bir araçtır. Tek araç seti ile yüksek kaliteli makine öğrenimi modellerini hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz. Amazon Sagemaker yalnızca raporlar oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda tahminler oluşturmanızı da sağlar. 

14. Amazon EBS

Amazon Elastic Block Store (EBS), bir blok depolama hizmetidir. SAP, Oracle ve Microsoft ürünleri gibi yüksek performanslı iş yüklerinin ölçeklenmesini destekler ve %99,999’a varan arızalara karşı daha iyi koruma sağlar. Hadoop ve Spark gibi büyük veri analizi motorları için kümeleri yeniden boyutlandırmaya yardımcı olur. Ayrıca, depolama birimleri oluşturmanıza, depolama performansını optimize etmenize ve maliyetleri azaltmanıza olanak tanır. Amazon EBS’nin yaşam döngüsü yönetimi, yedeklemelerin etkin bir şekilde oluşturulmasına ve yönetilmesine yardımcı olan ilkeler oluşturur.

15. Amazon Kinesis

Veri akışlarının yanı sıra videoyu da analiz eden bir AWS hizmetidir. Amazon Kinesis, her tür akış verisini toplar, işler ve analiz eder. Burada veriler ses, video, uygulama günlükleri, web sitesi tıklama akışları ve IoT telemetrisi olabilir. 

Veriler ile saniyeler içinde gerçek zamanlı bilgiler üreten Amazon Kinesis’in yardımıyla büyük miktarda gerçek zamanlı veriyi düşük gecikme süreleriyle çok basit bir şekilde aktarabilir ve işleyebilirsiniz.

Özetle diyebiliriz ki, AWS hizmetleri müşterileri, iş ortaklarını ve toplulukları mümkün olan her şekilde destekler. Her şeyden önce uygulamaların ve kaynakların optimum kullanımıyla üretkenliği artırmaya ve işletmelerin değer elde etme süresini iyileştirmeye yardımcı olur.



    Benzer İçerikler

    Menü