Hybrid cloud yani hibrit bulut; genel bulut, özel bulut ve şirket içi altyapının öğelerini tek, ortak, birleşik bir mimaride birleştiren bir BT ortamıdır. Hibrit bulut ortamında işletmeler, iş yüklerini en uygun ayarda çalıştırma ve ölçeklendirme seçeneğinin yanı sıra iş yüklerini farklı ortamlar arasında hızlı ve kolay bir şekilde taşıma esnekliğine sahiptir.

Örneğin, hibrit bulut modeliyle işletmeler, e-posta veya anlık mesajlaşma gibi web tabanlı uygulamaları barındırma gibi yüksek hacimli, fakat düşük riskli etkinlikler için genel buluttan yararlanabilir. Bu arada özel bulut, ödemeleri işlemek veya kişisel verileri depolamak gibi daha fazla güvenlik gerektiren işlevler için ayrılabilir. Bunu yaparken, işletme, belirli işlevler için daha yüksek düzeyde güvenlik veya uyumluluk sağlarken, genel bulutun maliyet tasarruflarından faydalanabilir.

Hibrit Bulut Altyapı Bileşenleri

Her hibrit bulut ortamı aşağıdaki üç bileşeni içerir:

1. Public Cloud

Bir üçüncü taraf bulut sağlayıcısı aracılığıyla genel internet üzerinden sunulan ve desteklenen genel bulut hizmetleridir. Genel bulut erişimi, hizmet olarak platform (PaaS), hizmet olarak altyapı (IaaS) veya hizmet olarak yazılım (SaaS) gibi bir abonelik modeli aracılığıyla sağlanır. Önde gelen genel bulut sağlayıcılarına örnek olarak Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) ve Microsoft Azure verilebilir.

2. Private Cloud

Genel bulutlarla aynı amaca hizmet eden ancak yalnızca bir müşteriye ayrılmış özel bulut hizmetleridir. Tek bir işletme, kuruluş veya devlet kurumu tarafından özel kullanım için bir bulut altyapısı sağlarlar. Özel bulut diğer kullanıcılarla paylaşılmadığından, bu tür ağlar, kullanıcı özel olarak bulut için tasarlanmış kapsamlı bir güvenlik stratejisi benimsediği sürece, çok daha fazla kontrol, gizlilik ve güvenlik sağlama eğilimindedir.

3. On-premises Altyapı

Şirket içi altyapı, belirli hizmetlerin işletmenin sahip olduğu ve işlettiği donanım ve sunucular kullanılarak çalıştırıldığı, yönetildiği ve sürdürüldüğü geleneksel bir bilgi işlem ortamıdır.

Hibrit Bulut vs Çoklu Bulut

Bazen birbirinin yerine kullanılsa da, hibrit ve çoklu bulut ortamları iki farklı modeldir.

Hibrit bulut, genel, özel ve şirket içi altyapı öğelerinden ve hizmetlerinden oluşan tek bir ortam oluşturur. Çoklu bulut ortamı ise iki veya daha fazla genel bulut örneğini birleştirir, ancak özel bulut hizmetlerini veya bir şirket içi bileşeni entegre etmez.

Bu tanıma dayanarak, ortam özel bulut, şirket içi ve birden fazla genel bulut örneğini içeriyorsa, bir hibrit bulut modelinin çoklu bulut modeli olması da mümkündür.

Hibrit Bulut Nasıl Çalışır?

Hibrit bulut platformları, genel ve özel kaynakları farklı noktalarda farklı şekillerde bağlayabilir. Ancak, her işletmenin bireysel stratejisinden bağımsız olarak, farklı bileşenleri tek bir ortama etkin bir şekilde entegre etmek için aşağıdaki yeteneklere sahip olmalıdır:

  • Ek güvenlik için tipik olarak bir geniş alan ağı (WAN) veya başka bir özel ağ hizmeti içeren güçlü bir ağ bağlantısı.
  • Sanal makinelerin yanı sıra kapsayıcı tabanlı iş yükleri oluşturmak ve desteklemek için şirket içi kaynakların üzerinde bir sanallaştırma katmanı veya hiper yönetici oluşturma.
  • Bulut içindeki tüm uygulamaları ve bileşenleri çalıştırmak, yönetmek, bağlamak ve korumak için özel bir bulut yazılım katmanı veya hizmet olarak altyapı (IaaS) yükleme.
  • Yazılımı veya IaaS’yi Microsoft Azure gibi bir genel bulut sağlayıcısından bir uygulama programlama arayüzüne (API) entegre etme.
  • Uygulamaları tüm bulut ortamlarında otomatik olarak dağıtmak için Kubernetes gibi bir kapsayıcı düzenleme platformu.

Hibrit Bulutun İşletmeler İçin Avantajları Nelerdir?

Hibrit bulut ortamı, işletmenize aşağıdakiler gibi birkaç önemli avantaj sağlar:

1. Esneklik

Hibrit bulut bilgi işlem modeli, işletmenin bir iş yükünü en uygun ortamda çalıştırmasının yanı sıra bu iş yükünü kapasite, talep veya maliyetlere göre kaydırmasına olanak tanır.

2. Maliyet Verimliliği

Herhangi bir bulut tabanlı modelde kapasite, talepte dalgalanma olduğunda gerektiği gibi genişleyebilir ve küçülebilir. Tüketime dayalı fiyatlandırma, şirketlerin kullandıkları kadar ödediklerinde fiziksel veri merkezi alanından, güç tahsisinden ve donanım maliyetlerinden tasarruf etmelerine yardımcı olur.

Özellikle hibrit bir modelin benimsenmesi, işletmelerin her görev için en iyi bilgi işlem ortamını seçerek maliyetlerini optimize etmelerine yardımcı olur.

3. Ölçeklenebilirlik

Hibrit bulut ortamı dinamiktir; bu, kaynakların mevcut ihtiyaçlara göre hızla ayarlanabileceği ve yeniden tahsis edilebileceği anlamına gelir. Ayrıca, talepte beklenmedik artışlar olması durumunda, işletme bu tür artışları bir genel bulut hizmeti aracılığıyla yönetebilir.

4. İş Çevikliği

Birleşik bir hibrit bulut platformu, Agile ve DevOps metodolojilerinin benimsenmesini genişletmeye yardımcı olabilir ve bu da pazara çıkış süresini hızlandırmaya yardımcı olabilir.

5. Gelişmiş Güvenlik ve Uyumluluk

Birleşik bir hibrit bulut platformu, işletmenin siber güvenlik ve mevzuat uyumluluğuna bütünsel bir yaklaşım benimsemesine yardımcı olur. İşletme, tek bir BT ortamında faaliyet gösterdiğinden, şirketler kapsamlı bir strateji geliştirebilir ve araçları tüm ortamda tutarlı bir şekilde dağıtabilir.

Hibrit bulut yaklaşımı ayrıca, işletmenin müşteri verileri veya hasta kayıtları gibi hassas bilgileri hükümet düzenlemeleri veya sektör yönergeleri tarafından belirtildiği şekilde özel bir bulut ortamında uygun şekilde barındırmasını sağlar.

Hibrit Bulut Kullanım Örnekleri

Bulut, çoğu işletmenin uzun vadeli stratejik büyüme planları için gerekli bir bileşendir. Özellikle hibrit bulut modeli, işletmeler çeşitli bulut ortamlarından yararlandığından ek esneklik sunar.

Aşağıda hibrit bulut ortamı için ideal olan bazı yaygın kullanım durumlarını bulabilirsiniz:

Dijital Dönüşüm: Bulut hizmetleri, çeşitli gelişmiş analitik girişimleri için temel sağlar. Ancak bazı durumlarda eski uygulamalar veya düzenlemeler şirketin tüm BT ortamını buluta geçirmesini engelleyebilir. Hibrit bulut, işletmenin özel bir veri merkezinde barındırılması gereken veya bulut teknolojisi tarafından desteklenemeyen öğeleri izole edebilmesi açısından bir uzlaşma sağlar. Aynı zamanda hibrit model, bu farklı ortamları tek bir mimaride birleştirerek BT ​​ekibinin tüm ağın optimum görünürlüğünü korumasını sağlar.

Dinamik İş Yükleri: Hibrit model, özellikle çok değişken talep veya çok değişken iş yükleri olan işletmeler için önemlidir. Hibrit bir modelde, genel bulut bilgi işlem gücündeki talepte plansız bir artış olması durumunda, kaynakları hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde ölçeklendirmek mümkündür.

Yüksek Kullanılabilirlik (HA) ve Olağanüstü Durum Kurtarma (DR): Hibrit bulut dağıtımında işletmeler, verileri bulutta yedekleyebilir ve veri merkezi kesintisi durumunda bunları kullanabilir; bu da maliyetli, kaynak açısından yoğun şirket içi yedekleme sunucularına olan ihtiyacı ortadan kaldırır.



    Benzer İçerikler

    Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
    Menü